از چه مراجعی می توان وجه چک را وصول کرد؟

دارنده چک، می تواند، بر حسب مورد با مراجعه به یکی از مراجع زیر، نسبت به وصول وجه چک اقدام نماید.

مراجع کیفری

دعوای کیفری صدور چک بلامحل از سوی دارنده آن، علیه صادرکننده چک، تنها در دادسرای عمومی محل استقرار بانک محال علیه (بانکی که اقدام به صدور گواهی عدم پرداخت چک نموده است)، قابل اقامه می باشد. دارنده چک به عنوان شاکی می تواند به همراه شکایت، اقدام به تنظیم دادخواست ضرر و زیان ناشی از جرم برای مطالبه وجه چک و تسلیم آن به دادسرای فوق نماید و یا حداکثر تا قبل از اعلام ختم دادرسی، آن را به دادگاه کیفری صلاحیت دار [دادگاهی که پرونده پس از صدور قرار جلب به دادرسی به آنجا می رود]، تقدیم نماید تا به هنگام صدور حکم محکومیت کیفری صادرکننده به عنوان متهم به صدور چک بلامحل، نسبت به پرداخت وجه چک به شاکی هم رسیدگی و اتخاذ تصمیم گردیه و متهم بابت آن نیز محکوم شود.

مراجع مد نی

۱. اجرای ثبت:

دارنده چک می تواند با مراجعه به دایره اجرای اداره ثبت اسناد و املاک واقع در محل استقرار بانک محال علیه، اقدام به  اجرای چک به عنوان سند در حکم سند لازم الاجراء نموده و وجه آن را مطالبه نماید. (ماده ۲ قانون صدور چک مصوب ۱۳۵۵ با اصلاحات و الحاقات بعدی)

۲. دادگاه حقوقی:

دارنده چک می تواند به یکی از سه حوزه قضایی زیر مراجعه کرده و با تقدیم دادخواست، نسبت به مطالبه وجه چک، اقدام نمابد.

الف- محل اقامت خوانده:

محل اقامت مدیونِ وجه چک که ممکن است بر حسب مورد محل اقامت صادرکننده، ظهرنویس یا ضامن چک باشد.

ب- محل صدور چک:

دارنده چک برای مطالبه وجه آن، می تواند با خوانده قراردادن صادرکننده آن، به محل استقرار دادگاه واقع در محل صدور چک (محلی که صادرکننده، چک را در آن محل تنظیم، صادر و امضا کرده و به دارنده تسلیم نمود)، مراجعه نماید. محل صدور چک، غیر از محل صدور دسته چک است که از سوی بانک محال علیه صادر می گرد. این محل، همان محل استقرار بانک می باشد، که ممکن است با محل صدور چک، یکسان و یا متفاوت باشد.

ج- محل اجرای تعهد:

محل اجرای تعهد، همان محل استفرار بانک محال علیه است.

دارنده چک با خوانده قراردادن هریک از مسئولین سند مذکور و اقامه دعوی علیه آنان، می تواند اقدام به تقدیم دادخواست نماید.